Groene wanden

Een groene wand op kantoor

Groene wanden vormen de laatste jaren steeds vaker de eyecatcher van innovatieve architectonische projecten. Een groene wand haalt de natuur direct naar binnen. De mens heeft van nature de behoefte om in contact te staan met de natuur. Meer groen binnen werkt positief op de gezondheid van werknemers en verlaagt stress. Wanneer er in een woon- of werkruimte weinig plaats is voor interieurbeplanting is een groene wand dé oplossing! Niet alleen is het een lust voor het oog, een plantenwand heeft direct een positief effect op de werk- en leefomgeving. Akoestisch gezien zorgt de verticale tuin, zoals een groene wand ook wel wordt genoemd, voor demping van geluid. De planten filteren en vangen fijnstof op en produceren zuurstof in uw huis of kantoor.

Groende wanden met trap
Live Panel Pack Groene Wand
Groene wand aan de muur
Groene wand
Groene wand met inham zitjes
Groene wand vooraanzicht

Waarom een Plantenwand?

Hierbij 6 redenen waarom een plantenmuur, verticale tuin, groene wand of zoals de meeste het noemen, plantenwand, zo populair en het overwegen waard is geworden.

1) Een duurzame blikvanger

Een groene wand op het kantoor biedt rust en geeft een gezonde uitstraling voor het kantoor. Speciaal voor bedrijven die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben is een verticale tuin een krachtige manier om uw groene waarden duidelijk te onderstrepen. Een ontvangstbalie of receptie met een groene wand geven een frisse, verzorgde aanblik. Deze verticale tuin binnen is heel wat mooier dan een kale muur. Het zijn planten en wie houdt er nu niet van planten? Het strakke saaie uitzicht is inmiddels verleden tijd.

2) Ruimtebesparing

Een groene wand is een groot oppervlak aan groen op een relatief klein vloeroppervlak en zorgt voor meer groen op kantoor. Een groene plantenwand is de oplossing om in geval van ruimtegebrek toch groen binnen te halen.

3) Betere akoestiek door verticale tuin

Weerkaatsende geluiden kunnen tijdens belangrijke meetings, telefoongesprekken en andere werkzaamheden voor veel irritatie zorgen. In kantoren zie je steeds vaker hardere vloeren, glad gestucte wanden wat een galm veroorzaakt. Een goede akoestiek zorgt voor een verhoging van de arbeidsproductiviteit en concentratie. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat medewerkers meer fouten maken en minder productief zijn als er teveel en te hard omgevingsgeluid is binnen de werkruimte. Planten blijken de beste geluidsabsorbeerder te zijn tussen de 500 en 2000 Hz en dat is vrijwel het gehele spraakgebied van de mens. Harde geluidsgolven die een plantenblad raken worden verzacht en daarna doorgelaten. Hoe groter de planten en haar bladeren zijn, hoe meer geluid er kan worden doorgelaten. Meerdere plantenopstellingen werken beter dan één geconcentreerde opstelling. Wij leveren naast groene wanden ook akoestische plantenbakken. Gebruik van een groene wand in combinatie met (verrijdbare) plantenbakken die te plaatsen zijn in de gehele werkruimte verbeteren de akoestiek aanzienlijk.

4) Natuurlijke luchtzuivering

Planten zorgen voor omzetten van CO₂ naar zuurstof en zorgen voor een gunstige luchtvochtigheid. Deze natuurlijke luchtverfrissers nemen via hun bladeren schadelijke stoffen op om vervolgens via de wortel dit weer af te breken. Luchtzuiverende planten zetten overdag CO₂ om in zuurstof en waterdamp. Daardoor wordt de luchtvochtigheid in ruimtes verbetert met 5%, wat kan oplopen in de winter tot 17%. Dit vermogen verschilt per type plant, hiervoor geven wij graag advies.

5) Minder ziekteverzuim door plantenwanden in kantoren

Planten werken positief op het welzijn van mensen. De stressklachten nemen af, het concentratievermogen neemt toe en uiteindelijk bevordert dat de productiviteit op de werkvloer. Mensen die werken in een ruimte met planten melden zich minder vaak ziek. Groen is duurzaam en geeft ook ‘thermisch comfort’, ze helpen de leef- en werkomgeving te koelen door schaduw en waterverdamping
Uiteindelijk leidt dit alles tot een afname in het ziekteverzuim onder werknemers, zo blijkt uit een Noors onderzoek. Mensen hebben bijvoorbeeld minder last van een droge keel of hoofdpijn, maar een groene wand heeft ook een positief effect op het concentratievermogen.

6) Eenvoudig te onderhouden

Het onderhoud is heel gemakkelijk, bij de grote wanden of daar waar je er niet bij kunt krijgen de wanden een vol automatisch watergeefsysteem. Een plantenmuur met dit systeem heeft 1 x per 5 weken onderhoud nodig. Ook plantenwanden met kunstplanten kunnen we onderhouden. Denk ook aan het vlamvertragend impregneren, wij leveren dit inclusief rechtsgeldig certificaat. Onze goed opgeleide servicemedewerkers onderhouden je wand vakkundig!

kantoorplanten groene wand

Ons systeem

Wij bouwen de groene wand met speciale modules. Er worden grids tegen de wand bevestigd waar wij uiteindelijk trays in hangen. Deze zijn leverbaar in de breedtes 50, 75 en 100 cm, waardoor we allerlei afmetingen kunnen creëren. Hierdoor kunt u blijven combineren! Het systeem is ontwikkeld om het water van boven naar beneden te laten stromen. Wij adviseren om bij een grotere plantenmuur een opvangbak onder de wand te maken. Bij een groene wand is de lichthoeveelheid in een ruimte bepalend voor het succes van de interieurbeplanting. Als het juiste licht aanwezig is, kan iedere plant groeien in de plantenmuur. Heeft de werk- of woonruimte niet de juiste lichthoeveelheid, dan leveren wij ook speciale Living Wall Linear LED verlichting. Dit zijn speciaal ontworpen groeilampen voor groene wanden.
Uiteraard nemen de professionele verzorging van de plantenwand graag op ons.

Technische ondersteuning

Wij denken graag mee vanaf de ontwerpfase van nieuwbouw- of renovatieproject om groen te integreren op een zo efficiënt mogelijke manier. Daarom is een goede samenwerking met bijvoorbeeld de architect, interieurontwerper en de opdrachtgever in een zo vroeg mogelijk stadium belangrijk. Wij kunnen dit proces ondersteunen met een gedegen vooronderzoek om de randvoorwaarden vast te stellen en de technische uitwerking te ondersteunen.

Groene plantenwand met tv ingebouwd
Groenewand-Live Panel

De kosten van een groene wand

De kosten van een plantenwand worden bepaald door een aantal factoren.
De afmetingen van de wand.
De afwerking: de groene wand komt in een reeds aanwezig kader, wordt afgewerkt met een zijpaneel of heeft geen extra afwerking nodig.
Verlichting als er onvoldoende daglicht is.
Een irrigatiesysteem of handmatige watervoorziening.

Bent u benieuwd wat uw plantenwand gaat kosten? Neem telefonisch contact met ons op of stuur een e-mail!

Meer informatie?

Wil je graag meer weten over de mogelijkheden van een groene wand bij je thuis of op kantoor?
Maak via het contactformulier vrijblijvend een afspraak. We zijn voor persoonlijk advies ook telefonisch te bereiken via 0413 – 420 806.