Planten in bedrijven en zorginstellingen: Kostenpost of kostenbesparing?

Planten in bedrijven en zorginstellingen: Kostenpost of kostenbesparing?

Het binnenklimaat van veel gebouwen is slecht. Dat geldt ook voor kantoren, scholen, ziekenhuizen en andere (semi)openbare gebouwen. Uit onderzoek van Wageningen Environmental Research in samenwerking met Fytagoras en een aantal instellingen en bedrijven blijkt dat medewerkers een werkruimte met planten aantrekkelijker vinden dan een ruimte zonder planten. Uit dit onderzoek blijkt dat planten een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het oplossen van problemen met het binnenklimaat.

Door planten c.q. plantenwanden toe te passen verbeter je de luchtkwaliteit in gebouwen door wegvanging van verontreinigingen (met name Co₂ en vluchtige organische stoffen) en bevochtiging van de lucht.

Ook blijkt uit onderzoek dat planten positief werken op het welbevinden van mensen. De stressklachten nemen af, het concentratievermogen neemt toe en uiteindelijk bevordert dat de productiviteit op de werkvloer. Mensen die werken in een ruimte met planten melden zich minder vaak ziek.

Groen is duurzaam en geeft ook ‘thermisch comfort’, ze helpen uw leef- en werkomgeving te koelen door schaduw en waterverdamping.

En planten helpen de geluidsoverlast terug te dringen.

In een Amerikaanse studie nam de ligduur na een operatie af met bijna 10%, wanneer de patiënt uitzicht had op bomen (vergeleken met uitzicht op een stenen muur) -In dezelfde studie gebruikten patiënten met uitzicht op bomen tot 30% minder zware pijnstillers.

In een laboratoriumexperiment verdroegen mensen meer pijn als er kamerplanten in de ruimte aanwezig waren.

“Ik voel mij gewoon minder ziek”, aldus een kankerpatiënte, behandeld in de ‘chemotuin’ van het Tergooi- ziekenhuis.

Kan je bijvoorbeeld besparen op de traditioneel energievretende luchtbehandelingssystemen? Vaak wordt er geen kosten-batenanalyse gemaakt als bedrijven en zorginstellingen hun binnenruimten willen vergroenen.

De toepassing van binnengroen kan dus economische besparingen opleveren door enerzijds besparing op kunstmatige klimaatbeheersing en energiebesparing en anderzijds de verbeterde prestaties van de gebruikers van een gebouw.

Hoe doet u dat? Dit is makkelijker te realiseren dan u denkt. Dit kan al door meer kantoorplanten, een plantenwand, of een combinatie daarvan.

Interieurbeplanting van der Vleuten kijkt graag samen met u of met een interieurarchitect wat de mogelijkheden zijn voor uw ruimte en geven vakkundig advies.

Uiteraard zorgen wij voor levering en plaatsing en kunnen wij tevens het onderhoud voor u verzorgen.

Biophilic Design plantenbakken van der Vleuten

Meer informatie?

Interieurbeplanting kan dus een positieve invloed hebben op de gemoedstoestand van werknemers. Ieder kantoor kan modern of klassiek ingericht worden en aangevuld worden met smaakvolle planten en binnen- en buitenpotten. Door middel van de juiste combinatie van potten en planten kan het werkplezier eenvoudig bevorderd worden. Bovendien kan u met verschillende planten een zakelijke of warme sfeer uitstralen naar uw klanten of bezoekers.

Wilt u meer weten over onze kantoorbeplanting? Onze specialisten hebben alle kennis in huis om u van het beste advies te voorzien. Maak via het contactformulier vrijblijvend een afspraak. Voor persoonlijk advies kunt u ons ook telefonisch bereiken via het nummer 0413 – 420 806.