Hydrocultuur? Wat is dat eigenlijk?

Bosco Vase Medium Cemani

Hydrocultuurplanten zijn geschikte kantoorplanten

Omdat hydrocultuur minder vaak intensieve zorg nodig heeft en dus op lange termijn kosten bespaart, is dit de ideale kantoorplant voor kantoorruimtes en openbare gebouwen.

Interieurbeplanting van der Vleuten voorziet de plantenbakken met perfect passende inzethoezen die waterdicht zijn en dankzij een watermeter is het waterpeil in uw plantenbak optimaal te controleren. Zo kan er gerichter voeding gegeven worden en heb je ook minder risico op uitgedroogde planten daar de plant zelf het nodige water ophaalt via de wortels.
Dit komt de groei en bloei van uw hydrocultuurplant ten goede.

Hydrocultuur

Hydrocultuur is het kweken van planten in water, waaraan de noodzakelijke voedingsstoffen zijn toegevoegd. Deze wijze van kweken wordt steeds vaker toegepast en niet alleen maar op kamerplanten, maar ook voor de groenteteelt in kassen. Een hydrocultuurplant groeit in kleikorrels en hieraan worden voedingstoffen toegevoegd. Het substraat dat gebruikt wordt bij hydrocultuurplanten zijn hydrokorrels of in de volksmond genoemd kleikorrels.

Door deze hydrokorrels hebben de wortels zich op zo’n manier ontwikkeld dat zij voldoende zuurstof op kunnen nemen in het water. Daardoor hebbende hydrocultuurplanten geen gewone wortels, maar voeden ze zichzelf door middel van waterwortels. Het systeem is gebaseerd op capillaire werking. Water komt dus tegen de werking van zwaartekracht en door de korrels omhoog. De wortels nemen naar behoefte water op hoeveel de plant nodig heeft. Hoe meer dit is, hoe meer water er door de korrels omhoog komt. Doordat deze hydrokorrels erg luchtig zijn en niet slinken, kunnen de wortels altijd voldoende zuurstof uit de lucht opnemen.

Vrijwel elke plant is verkrijgbaar op hydrocultuur, of u nu een Dracaena, Strelitzia, Kentia, Ficus of Anthurium zoekt.

Groep van Grigio Balloon Ficus Lyrata-Strelitzia Nicolai- Anthurium Jungle Kin

De voordelen van hydrocultuur?

Goedkoper op langere termijn.

Vraagt minder onderhoud om goede resultaten te behalen. De aanschaf van hydrocultuurplanten kan wel wat duurder zijn dan normale kamerplanten in potgrond. Maar het verschil in de prijs verdient u snel terug met het onderhoud. Afhankelijk van der standplaats en het type plant hoeft er maar 1x per 4 weken water gegeven te worden en niet elke week. Soms worden planten vergeten of krijgen soms juist teveel aandacht. Dat is ook de reden dat hydrocultuurplanten uitermate geschikt zijn als kantoorplant in uw werk- of leefomgeving. Ook heb je geen overpotten meer nodig. Aardeplanten die goed groeien hebben steeds een grotere sierpot nodig.

Gezondere lucht vanwege extra zuurstof.

Via de wortels tussen de kleikorrels halen hydroplanten extra CO₂ uit de lucht. De mens ademt CO₂ uit en de plant haalt dit uit de lucht en geeft het weer af als zuurstof. Een goede luchtkwaliteit voorkomt klachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid en droge ogen. In kantoren waar planten staan, nemen ziekteverzuimfactoren als stress en vermoeidheid zichtbaar af.

Duurzaam.

Een belangrijk voordeel van hydrocultuur is het nauwkeurig doseren van water en voeding en is dus efficiënter waardoor er geen water verspilt wordt. Alle kleine beetjes helpen en omdat klei (hydro)korrels niet vergaan en niet verzuren gaan ze jaren mee en je kan ze hergebruiken.

Minder vatbaar voor ziektes.

Hydrocultuurplanten zijn minder vatbaar voor ziekten. Met potgrond heb je meer kans op schimmels, vliegjes en bodemziekten. Ook voelen beestjes zich thuis in potgrond en niet tussen hydrocultuurkorrels. Gebakken kleikorrels zijn vrij van ziektekiemen.

Raphis met houten plantenbak
Hydrocultuur bowl

Wat kan Interieurbeplanting van der Vleuten voor u betekenen?

De juiste plant op de juiste plaats.

Wij zijn een gespecialiseerde groenpartner. Door tientallen jaren ervaring en kennis die we in de markt hebben opgebouwd weten we dat elke leef- en werkomgeving anders is. Wij houden rekening met welke planten geschikt zijn voor welke ruimte. De omstandigheden zoals lichtinval, luchtvochtigheid en afmeting.
Onze specialisten kiezen voor elke situatie en plaats de juiste planten. Zo heeft uw optimaal plezier van uw kantoorplant.

Groot assortiment exclusieve binnenpotten.

Wij verkopen zeer unieke en exclusieve binnenpotten. We hebben grote en kleine binnenpotten van verschillende materialen zoals keramiek, staal en hout. Daarnaast ook een ruim assortiment maatwerk plantenbakken.

Uitbesteden van onderhoud.

Door drukte en focus wordt het onderhoud van de planten toch vaak overgeslagen. De professionele onderhoudsmedewerkers nemen met plezier het onderhoud uit uw handen. U kunt een onderhoudsabonnement afsluiten waarbij wij 12x per jaar uw hydrocultuurplanten komen verzorgen. Zo krijgen de hydrocultuurplanten gedoseerd water en blijven uw planten in topconditie!

Meer informatie?

Wilt u meer weten over hydrocultuur? Onze specialisten hebben alle kennis in huis om u van het beste advies te voorzien. Maak via het contactformulier vrijblijvend een afspraak. Voor persoonlijk advies kunt u ons ook telefonisch bereiken via het nummer 0413 – 420 806.