Hoe krijg je werknemers terug naar kantoor?

Sinds maart 2020 werken velen voor het eerst niet meer vanuit kantoor, maar thuis. Enkele jaren later werken nog steeds talloze mensen thuis, wat inmiddels een bijzonder populaire manier van werken is geworden. In de nasleep van de wereldwijde pandemie en de daaropvolgende verschuiving naar flexibel werken, moeten veel bedrijven momenteel nadenken over hoe ze werknemers weer naar kantoor kunnen laten terugkeren. Kantooromgevingen bieden de mogelijkheid voor persoonlijke interactie, zoals gesprekken bij de koffieautomaat en spontane ontmoetingen, die de sociale banden tussen werknemers versterken. Dit kan de bedrijfscultuur versterken en een gevoel van verbondenheid creëren.

Toch blijven veel medewerkers vanuit huis werken. Veel bedrijven staan daarom voor de uitdaging om hun medewerkers weer naar kantoor te krijgen. Een manier om dit te bereiken is door het creëren van een aantrekkelijke en inspirerende werkomgeving. Maar hoe creëer je zo’n aantrekkelijke werkomgeving? Een slimme en effectieve manier om dit te doen is door middel van interieurbeplanting. Een groene leefruimte draagt op verschillende manieren bij aan de positieve sfeer op kantoor, wat werknemers kan motiveren om de voorkeur te geven aan werken op kantoor boven thuiswerken. In deze blog vertellen wij hoe je met groen de sfeer in je kantoorruimte kunt verbeteren en werknemers kunt motiveren om op kantoor te komen werken.

Urban Jungle planten
Werknemers-terug-naar-kantoor

Natuurlijke en ontspannen sfeer

Planten voegen een natuurlijk element toe aan de werkomgeving. Kantoren kunnen stressvolle omgevingen zijn, maar interieurbeplanting kan helpen om een natuurlijke en ontspannen sfeer te creëren. Planten in een werkruimte heeft een kalmerend effect en vermindert stressniveaus. Het aanwezige groen op kantoor kan de algehele sfeer verbeteren en het welzijn van werknemers bevorderen. Een comfortabele, prettige omgeving zorgt ervoor dat de tevredenheid van werknemers wordt verhoogd, wat hen kan aanmoedigen om vaker naar kantoor te komen.

Luchtkwaliteit

Goede luchtkwaliteit is essentieel voor de gezondheid en het welzijn van werknemers. Interieurbeplanting verbetert de luchtkwaliteit door de lucht te zuiveren en schadelijke stoffen te verwijderen. Frisse lucht kan het concentratievermogen en de algemene gezondheid van werknemers verbeteren, wat het werken op kantoor aantrekkelijker maakt. Werknemers kunnen zich energieker en alerter voelen in een omgeving met goede luchtkwaliteit. Dit kan resulteren in minder ziekteverzuim en een hogere algehele levenskwaliteit.

Sociale Ruimtes

Interieurbeplanting kan de inrichting van sociale ruimtes op kantoor verbeteren. Deze ruimtes kunnen werknemers aantrekken om te ontspannen, met collega’s te praten of samen te werken in een informele omgeving. Sociale ruimtes bieden werknemers de gelegenheid om in een informele setting met collega’s te communiceren, te netwerken en relaties op te bouwen. Dit bevordert een gevoel van verbondenheid en teamgeest, wat thuiswerken vaak mist. Door planten toe te voegen aan een sociale ruimte, kunnen verschillende gebieden van elkaar gescheiden worden. Hierdoor ontstaan afgebakende ruimtes voor informele vergaderingen of persoonlijke gesprekken.

Creativiteit en Productiviteit

Een groene werkomgeving kan de creativiteit van werknemers stimuleren. Studies hebben aangetoond dat planten de cognitieve functie verbeteren en het vermogen om creatieve oplossingen te bedenken vergroten. Plaats enkele planten in vergaderruimten of gemeenschappelijke ruimtes om de creatieve geest te bevorderen. Groen stimuleert ook de productiviteit. Het bevordert een gevoel van vitaliteit en vernieuwing, waardoor werknemers gemotiveerder zijn om aan taken te werken.

Betrek medewerkers

Het is belangrijk om te luisteren naar je personeel. Wanneer medewerkers betrokken zijn bij de keuze van het interieur, voelen ze zich meer betrokken bij de kantooromgeving. Medewerkers hebben verschillende smaken en voorkeuren als het gaat om planten en interieur. Door hen te betrekken, kunt u ervoor zorgen dat de gekozen beplanting aansluit bij de voorkeuren van de mensen die de ruimte zullen gebruiken. Dit kan de tevredenheid en waardering voor de kantooromgeving vergroten. Dit kan leiden tot een positievere houding ten opzichte van het werken op kantoor.

Door interieurbeplanting te omarmen, kunt u een inspirerende, gezonde en aantrekkelijke werkplek creëren. Dit kan werknemers motiveren om terug te keren naar kantoor en bijdragen aan hun welzijn en productiviteit. Het bevordert niet alleen een gezonde en inspirerende werkplek, maar toont ook dat het bedrijf waarde hecht aan het welzijn en de tevredenheid van zijn medewerkers. Vergeet niet dat een goed doordacht ontwerp en regelmatig onderhoud essentieel zijn om het gewenste effect te bereiken. We helpen je graag bij het creëren van een aantrekkelijk kantoor en het onderhoud, zodat medewerkers met plezier naar hun werkplek komen. Je kunt bij ons een geheel vrijblijvende afspraak maken om de mogelijkheden te bespreken.

Grote boom in kantoorruimte

Meer informatie?

Onze specialisten hebben alle kennis in huis om u van het beste advies te voorzien.
Maak via het contactformulier vrijblijvend een afspraak.
Voor persoonlijk advies kunt u ons ook telefonisch bereiken via het nummer 0413 – 420 806.