Gezondheid op de werkvloer bevorderen? Kies voor planten!

Een gezonde werkomgeving is essentieel voor het welzijn en de productiviteit van werknemers. Het bevorderen van gezondheid op de werkvloer is niet alleen een verantwoordelijkheid van werkgevers, maar ook een investering in het succes van de organisatie als geheel. Uit onderzoek van Wageningen Environmental Research, in samenwerking met Fytagoras en diverse instellingen en bedrijven, blijkt dat medewerkers een werkruimte met planten aantrekkelijker vinden dan een ruimte zonder planten.

Deze bevindingen tonen aan dat planten niet alleen erg mooi zijn, maar ook een aantal belangrijke voordelen bieden voor het welzijn en de productiviteit van werknemers. Het onderzoek wijst uit dat planten zorgen voor een hogere luchtvochtigheid, bijdragen aan een positievere gemoedstoestand en leiden tot meer tevredenheid onder medewerkers over hun eigen functioneren. Bovendien wordt er minder ziekteverzuim geconstateerd in werkruimtes waar planten aanwezig zijn. In deze blog gaan we dieper in op de positieve invloed die planten kunnen hebben op zowel fysieke als mentale gezondheid.

Interieurbeplanting-EdgeWorkspace-groen
Biophilic Design plantenbakken van der Vleuten

Luchtkwaliteit verbeteren

Planten zijn natuurlijke luchtzuiveraars. Ze absorberen schadelijke stoffen uit de lucht en produceren zuurstof, wat de algehele luchtkwaliteit verbetert en ademhalingsproblemen kan verminderen. Dit is vooral belangrijk in kantooromgevingen waar de lucht vaak wordt verontreinigd door computers, printers en andere elektronische apparaten. Het toevoegen van planten kan helpen om deze verontreinigingen te verminderen en de algehele luchtkwaliteit te verbeteren, waardoor werknemers frisser en alerter blijven.

Stress verminderen

Planten op de werkplek kunnen stress verminderen en een gevoel van kalmte bevorderen. Studies hebben aangetoond dat het kijken naar groen en het omringd zijn door natuurlijke elementen kan helpen om de bloeddruk te verlagen en stresshormonen te verminderen. Dit kan leiden tot een meer ontspannen en productieve werkomgeving, waarin werknemers beter in staat zijn om met uitdagingen om te gaan en creatief te denken.

Productiviteit verhogen

Een groene werkplek kan ook de productiviteit en creativiteit van werknemers stimuleren. Onderzoek heeft aangetoond dat het toevoegen van planten aan een kantooromgeving kan leiden tot een toename van de concentratie en cognitieve prestaties. Bovendien kunnen planten de sfeer verbeteren en een gevoel van welzijn bevorderen, waardoor werknemers zich meer betrokken voelen bij hun werk en gemotiveerder zijn om hun beste prestaties te leveren.

 

Geluidsdemping

Naast het verbeteren van de luchtkwaliteit en het verminderen van stress, kunnen planten ook helpen om geluidsoverlast op de werkplek te verminderen. Planten fungeren als natuurlijke geluidsabsorberende materialen, waardoor ze een effectieve manier zijn om storende geluiden te dempen en de akoestiek in een ruimte te verbeteren. Dit kan vooral nuttig zijn in open kantooromgevingen waar geluidshinder een veelvoorkomend probleem is. Hoe groter de planten en de bladeren zijn, hoe meer geluid er kan worden doorgelaten. Het effect wordt versterkt door meerdere plantenopstellingen in plaats van één geconcentreerde opstelling. Daarom is het kiezen voor een groene wand een gunstige optie.

Interieurbeplanting-bij-een-zithoek
Gronn Udea hang Mynthe

Positieve sfeer en gezondheid

Last but not least, dragen planten bij aan een positieve sfeer en algemeen welzijn op de werkplek. Het toevoegen van groen aan een ruimte kan de sfeer verbeteren en een gevoel van verbondenheid met de natuur creëren. Dit kan op zijn beurt het gevoel van tevredenheid en geluk onder werknemers vergroten, waardoor ze zich meer gewaardeerd en betrokken voelen bij hun werkplek. Op deze manier zorg je ervoor dat medewerkers graag naar kantoor gaan!

Kortom, het toevoegen van planten aan de werkplek is een eenvoudige en effectieve manier om de gezondheid en het welzijn van werknemers te bevorderen. Met tal van voordelen is het integreren van groen in de kantooromgeving een investering in zowel de gezondheid als het geluk van het personeel. Bij Interieurbeplanting van der Vleuten helpen we graag bij het creëren van groene werkplekken die inspireren, motiveren en bijdragen aan het welzijn van het team.

Meer informatie?

Onze specialisten hebben alle kennis in huis om u van het beste advies te voorzien.
Maak via het contactformulier vrijblijvend een afspraak.
Voor persoonlijk advies kunt u ons ook telefonisch bereiken via het nummer 0413 – 420 806.